pátek 3. ledna 2014

Malé ohlédnutí a vyhlídky

Další rok je za námi a stojíme na prahu nového. Loni jsem svoje běhání posunul o velký kus dál. Nejenom co do počtu naběhaných kilometrů, ale hlavně jsem se rozhodl soustředit se především na ultratraily. Podle toho jsem si taky vybíral závody, kterých jsem se zúčastnil. Ten výběr byl hodně ovlivněný finanční situací, takže jsem si vybíral závody, při kterých bych neutratil moc za startovné a cestu.  Ale do budoucna už to snad bude jen lepší. Nemohl jsem tak být všude, kde jsem chtěl. Ale asi to tak bylo lepší a vyhnul jsem se při své první ultra sezóně nějakým zraněním a zbytečnému vyčerpání.
Na to že se pořád považuju za začátečníka, tak se dostavily i dobré výsledky. Sezona byla ve znamení třetích míst. Začalo to Jesenickou stovkou, kde mě utekli jen zkušenější Vašek Král s Karlem Axmannem. Potom mě samotného překvapilo 3. místo na rychlém 70 km Ultramaratonu Borák v Lošticích. ....
Největší radost mám asi ze třetího místa na 100 mílovém TMMTR, hlavně proto že jsem se až do obrátky jako klíště držel za Danem Orálkem, který mi nakonec v druhé půli dle očekávání utekl. Já jsem si to trochu zkazil meším seběhnutím z trasy, což mě asi stálo 2. místo, které mě vyfoukl Pavel Sedlák, ale i tak jsem zaběhl o dvě hodiny rychleji než jsem plánoval.
Jediný závod, který nevyšel podle mých představ, byl YES!enický maraton. Marek Procházka svou neúčastí kvůli zranění, dal příležitost i jiným, aby ochutnali vítězství v tomto těžkém závodě. Využili toho opět Vašek s Karlem, kteří vyhráli společně, stejně jako na Jesenické stovce. Já jsem nakonec po překonání krize, kdy jsem uvažoval o ukončení závodu, doběhl sice ještě v čase pod 4 hodiny, ale stačilo to jen na 13. místo.
A poslední větší akce sezony byla Pradědova 100 a zase 3. místo, přesněji dělené 2-3. společně s Vaškem Králem.
Na příští rok plánuju už jenom ultratraily ze seriálu dálkových pochodů zařazených do CSUT (Česko-Slovenský pohár v ultratrailu). Do loňského zkušebního nultého ročníku byly zařazeny akce Česko-slovenské 1000, o jejímž složení se hlasuje do 10.1.2014. Chtěl bych jich absolvovat celkem 8. Ještě není jisté které to přesně budou, ale zatím předpokládám účast na Brtnických ledopádech, Malofatranské 100, na závěr roku EKUT (2 etapy na Loučení s turistickým rokem + Pražská 100, pak bych taky neměl zapomenout na proběhnutí v Jeseníkách, takže Pradědova 100 a Jesenická 100. Uvidíme jestli obě nebo jen jedna z nich. Konkrétní akce pak budu vybírat podle toho jak mi to bude vycházet s termínama. Samozřejmě zařadím i nějaké kratší závody, podle toho jak se budu cítit, bez nějakých ambicí na čas nebo umístění. 
Na závěr ještě trochu statistiky. Loni jsem naběhal celkem 4386 km, zabralo to 15 dní 18 hodin a 50 minut. Oproti předchozím rokům, kdy jsem nalítal cca 3000 km (2011 - 2897 km a 2012 - 3030 km), je to nárůst téměř o 50%.  Je jasné že do budoucna už to tak skokově neporoste, ale takových 5000 ročně by mohl být slušný standard. 
Taky se mě stal tester a recenzent běžeckých bot :-) Moje recenze na Mizuno Cursoris a Merrell Trail Glove jste si mohli přečíst na BezvaBěhu. Brzy se můžete těšit na další, tentokrát Inov8 Roclite 312GTX. 

Tak ať nám to v novém roce běhá bez zbytečných výpadků. 




2 komentáře: