pondělí 22. října 2012

Maraton Stromovka 2012

Tak na tenhle závod sem byl už dlouho zvědavý. Ne že bych si nedovedl představit, jaké to je kroužit v parku. Když jsem bydlel v olomouci, tak jsem se nakroužil až až. Ale především mě zajímalo jestli to dokážu zaběhnout pod 3 hodiny. Už když jsem začínal běhat tak jsem si plánoval, že se na start maratonu postavím až na to budu mít. Že si nebudu dělat ostudu s maratonem za 4 hodiny :-)
Letos na jaře sem prolomil čas 1:30 na půlmaraton a to i přes zimní výpadek v tréninku z důvodu zranění. To ale ještě není pořádný základ na maraton pod 3. Větší šance na úspěch mi dal až výsledek na YES!enickém maratonu. Tabulkově bych měl mít na čas kolem 2:45. Jo, bylo by to krásné, ale musel bych tomu přizpůsobit trénink.  Vydržet průměrné tempo 3:55 min/km celých 42 km, se mi zdá zatím zhola nemožné. Ale věřil sem, že tempo 4:15, které by stačilo na maraton pod 3 je reálné. 
Závod jsem se rozhodl rozběhnout trochu rychleji než na 3:00, abych měl nějakou rezervu ke konci, ale zase ne moc rychle abych ke konci nevytuhl. Hlídal jsem si tempo na garminu a snažil se chytit nějakého "vodiče". Skoro celý maraton jsem měl na dohled před sebou, nebo jsem běžel s nimi, skupinku kolem Katky Kriegelové - pozdější vítězky mezi ženami. Běželi ve formaci kolem ní jako bodygardi kolem prezidenta. Při náběhu do cílové rovinky v 6. kole jsem předběhl Kamila, na kterého došla krize. Někdy v sedmén kole jsme se utrhli a až do cíle jsem běžel společně Jirkou Polcarem z Brna. Běželo se dobře, lýtka tuhli, ale krize mě naštěstí nestihla. Když jsme probíhali značkou 40km, tak jsem se zeptal, jestli plánuje nějaký finiš. Řekl, že až v závěrečné rovince, ale vyzval mě, že to mám rozběhnout jestli chci, že se za mě zavěsí. Tak jsem do toho šlápl a nakonec z toho bylo nejrychlejší kolo celého maratonu. Cílovou čáru jsem protnul v čase 2:56:12. Ale ty poslední dva kilometry mě daly zabrat. bylo z toho krásné 31. místo v celkovém pořadí a v kategorii M34 jsem se dokonce umístil v první desítce na 9. místě. Na 1/2maratonu jsem si podle garmina zaběhl nový osobák 1:27:55.

Mezičasy:
1.kolo (zkrácené)  9:48
2.kolo                 20:34
3.kolo        20:29
4.kolo                 20:49
5.kolo                 20:58
6.kolo                 21:06
7.kolo                21:12
8.kolo                 21:03
9.kolo                 20:17

Po závodě jsme měli naplánované setkání virtuálních kamarádů, tak jsem na sebe počkali a vydali se do nedaleké hospůdky U pramene. Poznal jsem další prima lidi. Honzu, Davida (s tím jsem se potkal už v Ústí na UUU), Kamila, Petra a další. Bylo to příjemné zakončení u dobrého piva. Kluci a holky, rád jsem vás poznal. Tak čau a zase příště.

Web závodu: here 
Výsledky: here
Foto: here & here & here & here 

12 komentářů:

  1. super čas, gratuluju, ty kopce se někde musely promítnout!
    Láďa S.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak uz je mi jasny plan na kveten :-) A promin, ale 3:48 neni pro me ostuda ! :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu ostudu jsem myslel napůl s nadsázkou, ale napůl i vážne. Každý si stanovujeme svoje vlastní cíle. důležité je, abysme byli sami se sebou spokojeni a dělalo nám běhání radost.

      Vymazat
  3. Jo, to ja taky nejsem samozrejme s 3 a neco spokojeny ...
    Jen tak napul :-)

    OdpovědětVymazat
  4. gratuluju, maraton pod tři je taková hezká splněná meta :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Hezké Jirko, blahopřeju!!! Po Jeseníkách jsem si říkal, za kolik bys to asi dal na rovině a to sem netušil, že se na rovinný maraton chystáš. Krásný čas a příští rok ho beztak vylepšíš! Ať Ti to běhá!
    Tom

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čau Tome, díky. No, měl jsem trošku obavu, jestli udržím tempo celých 42km. Přece jenom je to stejné tempo jako při jarním osobáku na 1/2maraton. Ale asi jsem se přes léto zase trochu posunul s výkoností nahoru, tak se to podařilo. Ale ty nám nějak stagnuješ, jak jsem tak koukal na výsledky vokolopriglu :-), měl bys přijet na soustředění :-)

      Vymazat
    2. nestagnuju, sem se dokonce zhoršil :-((( Děs, běs a bída. Jediný co sem letos lehce vylepšil je 1/2M.
      Napiš podrobnosti toho soustředění :-P Hnedka přijedu :-D
      Tom

      Vymazat
  6. No jsi rychlik..:).. pod tu 3 jsi se dostal s velkou rezervou. asi fakt tam je tech 2:45-2:48. No bude zajimave pozorovat dalsi starty! Gratulace!

    taky jsem te rad poznal a treba vydrzim behat dost dlouho a intenzivne:), abychom se potkali nekde na zajimavem ultra..:).
    MSF! At se dari! 12:)

    PS. Prosim odstran tu ochranu proti robotum:)! Ja davam ten komentar uz na podruhy.. To vis starci..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíme příští rok, zkusím tomu trochu přizpůsobit trenink. Chtělo by to tak 4-6 týdnů podle nějakého ladícího plánu tak na čas 2:40 a pak vyzkoušet nějaký rychlý maraton :-)
      Ad PS: Ochrana odstraněna, teď už je blog "Stařík friendly" :-)

      Vymazat
    2. To je parada! Uz i starici ti muzou v klidu psat komentare..:)
      Budu drzet palce.. 12:)

      Vymazat
  7. Gratulace k výkonu - jsi opravdu rychlík. Rád jsem tě poznal v hospůdce u Pramene :-) a někdy na nějaké běžecké akci zase na viděnou :-)

    OdpovědětVymazat