neděle 1. ledna 2012

Co bylo a co bude

Rok 2011 byl pro mě celkem úspěšný, měl jsem v plánu naběhat 3000 km, ale tělo na konci roku zastávkovalo a tak se počitadlo zastavilo na 2897 km. Běžel jsem sice jen 7 závodů, nejsem zrovna moc závodní typ, ale s každým závodem jsem se zlepšoval. U silničních závodů jsem se zlepšoval v rychlosti, v závěru roku 2010 jsem měl desítku za 45:14 a letos před vánoci za 40:34. Mimo silnici jsem úspěšně zvládl Jesenický maraton a hlavně můj první ultra závod ŠUTR54. Myslím, že nejvíc moje běhání ovlivnilo naše stěhování, kdy jsme se v dubnu přestěhovali z Olomouce, z té hanácké placky, do Zábřehu, který už je obklopen ze tří stran kopečky, takže jsem začal běhat nejen dopředu ale i dovrchu. A i když jsem se nijak speciálně na závody nepřipravoval, tak zlepšování přicházelo samo.
V roce 2012 bych chtěl udržet měsíční průměr 300km, teda celkem aspoň 3600km a v závodech se zaměřit hlavně na ultratraily. Samozřejmě že si zaběhnu i nějaký ten půlmaratonek nebo desítku, ale to spíš jen tak v rámci tréninku. Zatím jsme si na první pololetí vybral dvě 100 ze seriálu pochodů československá tisícovka. Konkrétně na konci dubna Lazová 100 a v půlce června Krakonošova 100. Cílem bude hlavně dokončit a pokud možno co největší část trasy uběhnout. Taky bych se rád na jaře vrátil na ŠUTR z zkusil jeho 72 km variantu.
Druhou půlku roku zatím moc neplánuji, protože na konci června čekáme přílet čápa. Ale jak  na svém blogu zmínil Shadow, podle Davida Coblentze, je nejlepší přípravou na náročné ultra založit rodinu. Tak doufám že to můj trenink ovlivní jen pozitivně :-) Samozřejmě bych si nechtěl nechat ujít další ročník jesenického maratonu a stlačit čas pod 4 hod.

Běhu zdar a ultra zvlášť!

P.S.: Ještě přidám trochu suché statistiky.
Celkem jsem v loňském roce vyběhl 182x, tedy každý druhý den, naběhal jsem 2897 km, vzalo“ mi to 11 dní 14 hodin a 8 minut + čas na obléknutí, vysléknutí, sprchování, protažení atd J. Průměrně to dělá 15,92 km za 1:31:42, z toho vychází průměrné tempo 05:45/km.

7 komentářů:

  1. Pěkně, hlavně zdraví a makej !
    Dnes už doufám jdeš na TO ?

    OdpovědětVymazat
  2. Paradni vysledky, je videt ze to mas v krvi! A taky ty plany! ... tesim se, co si poctu. Jeste mne napada, Krakonosova 100 je za 3 UTMB body ... pak uz chybi jenom jedinej, a treba se sejdem napresrok v Chamonix :)

    OdpovědětVymazat
  3. @Shadow UTMB mám výhledově v plánu, ale nejdřív tak 2014. Ale letos na Leadville budeš mít soupeře z domoviny, Kostěj už se zaregistroval.

    OdpovědětVymazat
  4. No tak to dostanu zase na frak :) Juknul jsem na blog, Kostej je nejakej rychlej borec. Ja se budu drzet hezky vzadu v baliku, abych se po tme sam v horach nebal :) ... jinak UTMB 2014 zni pro mne take mnohem realneji nez uz za rok. Zadari-li se Leadville, dostanu 4 body, (je nutne mit 5, ne 4 jak jsem drive mylne uvedl) ale nic z toho co planuju uz mi dalsi bodiky neprinese. Budeme uvidet :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to já nebudu mít problém body nasbírat. Pokud vím taj u nás jsou tři bodované závody. Krakonošova 100, potom v červenci Týnišťské šlápoty, a začátkem prosince Pražská stovka. Budeš muset přijet a dovolenou a body nasbírat tady :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Loni tam byla ještě Beskydská sedmička. Pro letošek je na stránkách UTMB (http://www.ultratrailmb.com/page/87/courses_qualificatives_liste.html) zatím jen Krakonošova stovka, tak jsem taky zvědavej, co se tam ještě objeví.
    Držím palce a ať se letos daří.

    OdpovědětVymazat
  7. Čau Honzo, dík za info. Já doufám, že budou postupně další přibývat. Nicméně od letoška nestačí se jen zaregistrovat a kvalifikovat, ale ještě mít štěstí při losu.

    OdpovědětVymazat